Ritim Bozukluğu ( Aritmi) ve Çarpıntı
Kalbimiz düzenli bir ritimde çalışmaktadır. Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genelde dakikada 60 ila 100 arasında atmaktadır. Sürekli aynı sayıda atmayabilir; heyecanlanma, stres, efor sarf etme, yürüme, koşma, uyku gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Atışların bireyi rahatsız edecek şekilde hızlandığı durumlar basit olarak “kalp çarpıntısı” olarak adlandırılır. Ritim bozukluğu ise ritimde yavaşlama (bradikardi), hızlanma (taşikardi) ve düzensizleşme olarak karşımıza çıkabilir.
Belirtileri?
- Kalp teklemesi ve/veya kalp atışlarının düzensizliğinin hissedilmesi
- Göğüste ağrı
- Nefes almada güçlük hissi
- Göz kararmaları
- Baş dönmeleri
- Yorgunluk/Huzursuzluk hissi
- Kusma
- Geçici şuur kayıpları
gibi bulgu ve şikayetlere yol açacağı gibi herhangi bir şikayete sebep olmayabilir.
Nedenleri?
Genellikle kalp hastalığı olan kişilerde sıklıkla görülür. Bunun yanında stresli hayat tarzı, fazla fiziksel aktivite, anemi (kansızlık), troid hormon bozukluğu, enfeksiyon, ateş yüksekliği, ileri yaş, kullanılan bazı ilaçlar, alkol, sigara, kafein kullanımı gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.
Tanı Yöntemleri?
Detaylı muayene sonrası ilk olarak baş vurulacak tetkik, özellikle de şikayetler sırasında elektrokardiyografi (EKG) çekilmesidir. Ancak EKG çekilirken hastanın şikayeti yoksa EKG de herhangi bir ritim bozukluğuna rastlanmayabilir.
Bunun dışında özellikle şikayetlerin çok sık olduğu hastalarda Holter izlemi (24 saat, 48 saat, 72 saat, 1 hafta süreli) yapılabilir. Şikayetlerin çok sık olmadığı hastalarda ise olay kaydedici gibi cihazların uygulanması faydalı olabiliyor.
Efor testi, ekokardiyografi, koroner anjiyografi gibi testler ise aritminin türünü saptamaktan çok aritmiye eşlik eden yapısal kalp hastalıklarını dışlamak için kullanılıyorlar. Efor testi ise özellikle eforla ortaya çıkan aritmileri ortaya koymada yardımcı olabilir.
Tedavisi?
Taşikardi genelde ciddi bir soruna yol açmaz ancak kalp yetmezliği, felç, ani ölüm gibi durumlara neden olabilir. Tedavide öncelikli olarak yaşam tarzı değişikliği yapılmalıdır. Sigara ve alkol bırakılmalıdır. Günlük yeteri kadar sıvı alınmalıdır. Altta yatan tetikleyici bir hastalık varsa tedavi edilmelidir.
Aritminin tedavisinde ilaçlar, elektriksel yöntemler veya cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. hastaya göre ve ritim bozukluğunun tipine göre tedavi seçimi belirlenmektedir.
İlaçlar
İlaçlar kalbi yavaşlatabilir veya ritmi normale döndürebilir. Çeşitli ritim düzenleyici ve kalp hızını kontrol edici ilaçlar vardır. Hastaya ve ritim bozukluğunun tipine göre ilaç seçimi yapılmalıdır.
Elektriksel Tedaviler
İlaçların etkisiz kaldığı veya yan etki yaptığı hastalarda “kateter ablasyonu” adı verilen yöntem ile ritim bozuklukları tedavi edilebilmektedir. Bu işlem, hastanede elektrofizyologlar adı verilen aritmi uzmanı kardiyologlar tarafından uygulanmaktadır. Kateter kullanılarak kalbin ritim bozukluğuna yol açan doku parçası tespit edilerek yakılabilir veya dondurulabilir.
Cerrahi Tedavi
Bazı ritim bozuklukları ameliyat yolu ile de tedavi edilebilir, özellikle başka bir nedenle ameliyat edilecek olan (Örn: Bypass, kapak ameliyatı) kişilere operasyon sırasında ritim bozukluğu cerrahisi de uygulanabilir.